Šta je evropska unija govorila 2012. o sadašnjim fašističim saveznicima u Ukrajini

Autor Alex Lantier
14 July 2014

Nakon prošlomjesečog puč u Kijevu, SAD i evropski mediji su odbacivali izvještaje iz Rusije, kao i međunarodno, o učstvovanju fašista u novom ukrajinskom režimu, koji zapad podržava.

Mediji su napadali takve izvještaje kao “isprazne” (New York Times), “izmišljotine” (Guardian), “Putin igra na kartu nacista” (Fox News), i “vrhunsku laž” (Le Monde). Jedan izvor koji uživa potpuno povjerenje, ruski oligarh i osuđeni prestupnik Mihail Hodorovski, govoreći pred grupom desničra u Kijevu u ponedeljak, je rezimirao liniju korporativnih medija. Nazvao je izvještaje o fašističom uticaju na novi režim “lažljivom ruskom propagandom.”

Da bi bolje procijenili ovu bujicu pro-fašističe apologetike, valja se prisjetiti šta je sama evropska unija govorila prije samo dvije godine o sadašnjim partnerima u Kijevu. Danas, ultra-desničrska partija Svoboda drži ministarske pozicije (zamjenik premijera, obrazovanje, ekologija, i poljoprivreda) i savjetniča mjesta u režimu koji uživa ekonomsku i vojnu podršku EU i Vašingtona. 

Svoboda je napadnuta u zvaničoj rezoluciji izglasanoj i usvojenoj od evropskog parlamenta. Taj dokument je dostupan preko interneta, pod nazivom “European Parliament of 13 December, 2012 on the Situation in Ukraine” (Evropski parlament 13. decembra 2012. o situaciji u Ukrajini).

U odjeljku 8 te rezolucije, zakonodavno tijelo EU objavljuje da su “zabrinuti zbog rastućih nacionalističih osjećanja u Ukrajini, izraženih u podršci partiji Svoboda, koja je kao rezultat toga jedna od dvije nove partije koje su ušle u Vrhovnu radu”, ukrajinski parlament. 

Izjavljujući da su “rasističi, anti-semitski i ksenofobiči pogledi u suprotnosti sa osnovnim vrijednostima EU,” evropski parlament “stoga apeluje na pro-demokratske partije u Vrhovnoj radi da se ne povezuju, ne odobravaju i ne prave koalicije sa ovom partijom.”

Međutim, kada su imperijalističe sile krenule u kritiču spoljnopolitiču operaciju uspostavljanja pro-zapadnog režima u Kijevu, lako su prevaziđene bilo kakve skrupule koje su EU zakonodavci imali o Svobodinom rasizmu, anti-semitizmu i ksenofobiji. Palo je u udio korumpiranih medija, akademika i kulturne elite da upakuju saradnju s fašistima kao borbu za demokratiju, varajući javnost kombinacijom ćutnje krivaca i aktivnog falsifikovanja. 

12. mart 2014