Vijesti iz svijeta

Pseudo-leva grupa unutar Sirice povezana sa ISO brani kapitulaciju pred merama štednje

Autor Alex Lantier, 4 March yyyy

Budućnost za radnike i omladinu nije da poklekne i da se preda desničarskoj politici socijal-demokrata niti pseudo-levim partijama izabranim da vode administraciju kapitalističke države, nego u izgradnji političkog vođstva koje će se boriti za preuzimanje vlasti od strane radničke klase, kao deo međunarodne socijalističke revolucije.

Srpska Opozicija: Portret Zorana Đinđića

Autor Peter Schwarz, 4 March yyyy

Povodom godišnjice ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. ponovo objavljujemo analizu njegove politike, koju smo prvobitno objavili na engleskom i srpskohrvatskom jeziku 30. jula 1999.

MMF i EU vuku sve konce u izborima u Bosni

Autor Paul Mitchell, 2 October yyyy

Koje god stranke ili individue preuzmu državni aparat nakon izbora, Međunarodni Monetarni Fond i Evropska unija će nastaviti da diktiraju ekonomsku i socijalnu politiku.

Kako Je Zapad Organizovao Pad Miloševića

Autor Chris Marsden, 1 October yyyy

Povodom četrnaestogodišnjice od pada Miloševića, ponovo postavljamo članak koji smo objavili samo nedelju dana nakon famoznog petog oktobra.

Bosanski pseudo-lijevi galopiraju udesno

Autor Ognjen Marković, 2 September yyyy

Izgradnja istinski revolucionarne partije je moguća jedino na osnovu čvrstih istorijskih principa i teorijskih postignuća izborenih kroz generacije klasne borbe. Nasuprot raznim pseudo-ljevičarima, jedino Međunarodni Komitet Četvrte Internacionale, koji izdaje World Socialist Web Site, je vođen takvom perspektivom i zasnovan je na takvim principima.

Borba protiv rata i politički zadaci Socijalističke Partije Jednakosti

Autor Rezolucija trećeg nacionalnog kongresa SEP (SAD), 5 September yyyy

Sto godina nakon izbijanja prvog svjetskog rata i 75 godina od početka drugog, imperijalističke sile, predvođene Sjedinjenim Državama, ponovo vode ljudski rod u katastrofu. Treći nacionalni kongres Socijalističke Partije Jednakosti (Socialist Equality Party – SEP) u SAD-u 5. avgusta je jednoglasno usvojio ovu rezoluciju.

Fašističa svirepost u istočoj Ukrajini i prevara zvana “humanitarni” rat

Autor Alex Lantier, 5 August yyyy

Nakon što su napali Jugoslaviju, Libiju i Irak pod izgovorom da je invazija jedini načn da se zaštite civili, NATO snage se sada okreću za 180 stepeni i zahtjevaju da se njihovom marionetskom režimu dozvoli da ubija žitelje istoče Ukrajine neometen.

SAD intenzivira pretnje Rusiji zbog avionske nesreće u Ukrajini

Autor Alex Lantier, 1 July yyyy

Obamina administracija intenzivira propagandnu kampanju protiv Rusije i pro-Ruskih separatista oko obaranja malezijskog aviona MH17.

Šta se desilo sa Iračkim "oružjem masovnog uništenja"?

Autor Patrick Martin, 2 April yyyy

Svakih nekoliko dana, dok se osvajanje Iraka nastavljalo, bilo je novih izveš taja u američkim medijima koji su bez daha objavljivali nova otkrića "pretpostavljanog iračkog hemijskog i biološkog oružja" na raznim lokacijama, uključujući tvrdnje da su inicijalni testovi vojnih patrola pronašli nervne agense kao što su sarin i tabun kao i "mustard" gas.

Rat Sjedinjenih Država protiv Iraka—istorijska pitanja

Autor Nick Beams, 1 March yyyy

Sledeći govor Nicka Beamsa iz Socijalističke partije jednakosti (Australia), nacionalnog sekretara i člana Uređivačkog odbora WSWS, prezentovan je na javnim susretima u Sydneyu i Melbourneu.

Kriza američkog kapitalizma i rat protiv Iraka

Autor David North, 5 March yyyy

Invazija Iraka je imperijalistički rat u klasičnom značenju tog pojma: nemoralan akt agresije preduzet u interesu najreakcionarnijih grabljivih krugova finansijske i korporativne oligarhije u Sjedinjenim Državama.

Zašto Je NATO U Ratu Sa Jugoslavijom? Svjetska Moć, Nafta I Zlato

Autor Izjava Uredništva World Socialist Web Site-a, 1 May yyyy

Od 24. marta, NATO vojne snage, predvođene SAD-om, izlažu Jugoslaviju razarajućim bombardovanjem. NATO je, leteći sa preko 15.000 misija, neprekidno udarao po jugoslovenskim gradovima i selima, gađajući fabrike, bolnice, škole, mostove, skladišta nafte i državne zgrade. Hiljade ljudi je poginulo i povrijeđeno, uključujući putnike na vozovima i autobusima, i radnike na televizijskim prenosnicima i relejima. Udaralo se po gradskim četvrtima, i u Srbiji, i na Kosovu.