Perspektive

Šta su to pseudo lijevi?

Autor Urednički odbor WSWS, 1 August yyyy

U proteklih nekoliko godina WSWS je razvio koncept međunarodne političke tendencije koju smo opisali kao „pseudo lijevi“, a od kojih je Sirica samo jedan primjer.

Ubjedljivo “ne” EU štednji u Grčkoj

Autor Alex Lantier, 1 July yyyy

Ubjedljiva pobjeda opcije “protiv” na referendum u Grčkoj predstavlja rasprostranjeno popularno odbacivanje Evropske unije i mjera štednje.

Dok Evropska unija osuđuje grčko “ne”, Cipras se kreće udesno

Autor Chris Marsden, 5 July yyyy

Odgovor evropskih sila i grčke vlade predvođene Siricom na “ne” koje je izglasano na referendumu o mjerama štednje, koje je od Grčke zahtijevala Evropska unija, je aktuelizovao osnovna politička pitanja sa kojima se radnička klasa suočava.

Uoči referenduma Znaci vojnog puča dok grčki radnici zahtjevaju kraj EU štednje

Autor Alex Lantier, 6 July yyyy

Grčki oficiri odbacuju bilo kakav privid neutralnosti i obznanjuju svoju podršku pozicijama EU i Vašingtona, prkoseći širokim slojevima stanovništva i trenutnoj vladi u enormnom aktu političkog zastrašivanja.

Politička prevara Siricinog referenduma o EU mjerama štednje u Grčkoj

Autor Alex Lantier, 6 July yyyy

Cijela rabota oko grčkog referenduma je politička prevara, smišljena da omogući dalju kapitulaciju zahtjevima EU, bez obzira na ishod glasanja.

Diktatura finansijskog kapitala: Grčka i Ukrajina

Autor Alex Lantier, 2 June yyyy

Iza prividnog protivrječja u tretmanu Grčke i Ukrajine stoje reakcionarni klasni interesi finansijskog kapitala u vodećim imperijalističkim zemljama, interesi koje oni jure sa nepokolebljivom odlučnošću.

Prvomajski miting 2015 i borba protiv imperijalističkog rata

Autor Uredništvo WSWS, 2 May yyyy

Miting je bio jedinstven: bazirajući se na trezvenoj i objektivnoj procjeni ozbiljnosti situacije u svijetu, zalagao se za nužnost socijalističke revolucije.

Sedamdeset godina od pobjede nad Hitlerovim trećim rajhom

Autor Fred Williams, 2 May yyyy

To što imperijalističke sile bojkotuju komemoraciju pobjede nad fašizmom u Rusiji je dobrim dijelom zbog činjenice da politika koju danas vode ima mnogo zajedničkog sa onom od samih nacista.

Ne imperijalističkom ratu! Pridruži se međunarodnom prvomajskom internet mitingu 2015

Autor Međunarodni Komitet Četvrte Internacionale, 3 April yyyy

U nedelju 3. maja Međunarodni Komitet Četvrte Internacionale će održati međunarodni internet miting da obilježi prvi maj, istorijski dan solidarnosti međunarodne radničke klase.

Dvanaest godina nakon invazije na Irak

Bliski istok u raljama rata

Autor Bill Van Auken, 2 April yyyy

Otpočinjanjem vojne intervencije u Jemenu sa SAD podrškom, vojni konflikti su progutali gotovo kompletan Bliski istok. Ovakvo stanje stvari je bez presedana, sa mogućim izuzetkom dva svjetska rata u 20. vijeku.

Sukob oko kineske Azijske investicione banke

Autor Nick Beams, 2 April yyyy

SAD su pretrpele “bolno odbacivanje od nekih od svojih najbližih saveznika.” Kako će odgovoriti? Ne ekonomskim ustupcima, već jačanjem političkih i vojnih provokacija.

Ubistvo u Moskvi: Zašto je ubijen Boris Njemcov

Autor David North, 1 March yyyy

Ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova predstavlja značajan politički događaj koji proizlazi iz konfrontacije između SAD-a i Rusije i žestoke borbe koja je sada u toku na najvišim nivoima ruske države.

Kapitulacija Sirice i lekcije za radničku klasu

Autor Međunarodni Komitet Četvrte Internacionale, 3 March yyyy

Čak i u cijeloj bijednoj istoriji “lijeve” sitnoburžoaske politike teško je naći sličan primjer prevare, cinizma i istinski odvratnog kukavičluka koji se može mjeriti sa Ciprasovim.

2014-2015: Rezultati i prospekti

Autor David North i Joseph Kishore, 5 January yyyy

U prvih 15 godina 21. vijek je opovrgao, i to na najporazniji način, trijumfaliste 'kraja istorije' koji su nakon raspada Sovjetskog Saveza proklamovali da kapitalizam i buržoaska demokratija predstavljaju nenadmašne vrhunce ljudskog postignuća.

Imperijalizam i kriza Rublja

Autor Alex Lantier, 1 January yyyy

Pad ruske valute ove nedjelje je drastičan ishod politike sprovedene od strane velikih imperijalističkih sila sa ciljem da Rusija podlegne američkom i evropskom imperijalističkom neo-kolonijalnom restrukturiranju Evroazije.

Hipokrizija oko “slobode govora” nakon napada na Charlie Hebdo

Autor David North, 6 January yyyy

Marksistima nije strana borba za prevazilaženje uticaja religije među masama. Ali oni vode tu borbu sa razumjevanjem da religioznu vjeru održavaju uslovi nedaća i očajničkih teškoća.

CIA mučenja: američka demokratija u rasulu

Autor Joseph Kishore, 3 December yyyy

Pod ovim okolnostima, nemoguće je više govoriti o demokratiji. Sjedinjene države vodi gigantski vojno-obavještajni aparat koji djeluje izvan ikakvih pravnih ograničenja.

Godinu dana od početka krize u Ukrajini

Autor Peter Schwarz, 1 December yyyy

Sutra, u subotu, će biti prva godišnjica od istočnog Partnerskog samita u Vilniusu, gdje je tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Januković odbio da potpiše sporazum o pridruživanju Evropskoj Uniji.

Dvadesetpet godina od pada berlinskog zida

Autor Peter Schwarz, 1 November yyyy

Pad berlinskog zida i njemačko ujedinjenje nisu obilježili novu epohu slobode i demokratije. Naprotiv, oni su iznijeli na površinu sve neriješene probleme koji su doveli do dva svjetska rata u prvoj polovini 20. vijeka.

Ekonomski uzroci srljanja ka ratu

Autor Nick Beams, 2 October yyyy

Nastavak pada globalnog ekonomskog rasta znači da će militarizam da se intenzivira u narednom periodu, stvarajući uslove za izbijanje novog svjetskog rata.

Buđenje njemačkog militarizma: godinu dana kasnije

Autor Peter Schwarz, 1 October yyyy

Na današnji dan prije godinu dana njemački predsjednik Joachim Gauck je objavio kako Njemačka još jednom cilja da bude svjetska sila.

Bombardovanje Sirije i beskrajni rat SAD-a

Autor Bill Van Auken, 1 September yyyy

Neobuzdani militarizam je ne samo instrument za ostvarenje globalnih interesa američkog imperijalizma, već i za regulisanje društvene nestabilnosti, za projektovanje ka napolju ogromnih tenzija koje bujaju u ovoj zemlji sa najvećom društvenom polarizacijom među razvijenim kapitalističkim zemljama.

Zločini ISIS-a i američki imperijalizam

Autor Patrick Martin, 2 September yyyy

Američki imperijalizam, nakon što je iznjedrio islamski terorizam, danas hoće da ga još jednom iskoristi za svoje ciljeve. Zadatak radničke klase, mobilisane na osnovu socijalističkog i internacionalističkog programa, je da porazi islamske fundamentaliste, kao i sve druge oblike kapitalističke reakcije i nasilja.

Ukrajina i militarizacija Evrope

Autor Peter Schwarz, 1 September yyyy

Cilj konflikta u Ukrajini je da se preoblikuju politički i društveni odnosi u Evropi. Glavni dirigent u ovom procesu je ekstremna desnica koja nema skoro nikakvu podršku stanovništva.

Kapitalizam i policijsko-vojna mobilizacija u Fergusonu, Misuri

Autor Joseph Kishore, 1 August yyyy

Gnijev na ulicama Fergusona je izraz dubokih osjećanja u cijeloj zemlji. To je gnijev ne samo na nasilje od strane policije, već i oko nezaposlenosti, siromaštva, nejednakosti i bespoštednih napada na životne uslove cijele radničke klase.

Gaza, Ukrajina i priprema SAD za urbano ratovanje

Autor Bill Van Auken, 1 August yyyy

Vojna vrhuška u Pentagonu radi na pripremanju SAD armije za direktne kontrarevolucionarne intervencije uperene na gušenje popularnih ustanaka, koje vidi kao neizbježnu posljedicu društvene nejednakosti bez presedana prouzrokovane krizom svjetskog kapitalizma.

Jeste li spremni na nuklearni rat?

Autor David North i Alex Lantier, 5 August yyyy

Jeste li spremni na rat – uključjući možda i nuklearni rat – između Amerike, Evrope i Rusije? To je pitanje koje bi svi trebali da se zapitamo, naročto poslije uništenja malezijskog putničog aviona MH17.

Bombardovanje istoče Ukrajine

Autor Peter Schwarz, 1 July yyyy

Brutalna akcija kijevskih vlasti u gradovima Donjeck i Luhansk u istočoj Ukrajini je smišljena da teroriše i prestraši sve koji se protive političim i društvenim ciljevima režima u Kijevu.

Napad na Gazu: istorijski zločn

Autor Patrick Martin i Barry Grey, 3 July yyyy

Krvavo nasilje u Gazi potpomognuto i podsticano od vlada širom svijeta je upozorenje za radniču klasu svih zemalja. Ono je dokaz kompletne bezobzirnosti imperijalizma, koji se neće libiti ni pred kakvim zločnom da eliminiše šta god mu se ispriječ na putu globalnih ekonomskih i geopolitičih ambicija.

Toksična kriza izraelskog društva

Autor Barry Grey, 3 July yyyy

Bliska je veza između nasilja koje sprovodi izraelska vlada protiv bespomoćnog stanovništva u Gazi i pojave fašističih elemenata unutar Izraela sposobnih da izvrše tako zverske zločne kao što je spaljivanje palestinskog tinejdžera živog.

Dow od 17,000: nadolazeća katastrofa

Autor Nick Beams, 1 July yyyy

Uspon Wall Street Dow Jones industrijskog indeksa iznad rekordnih 17,000 prošle nedelje je još jedan znak porasta eksplozivnih protivrečosti američog i globalnog finansijskog sistema.

Godišnjica “dana D”: Obeležavaju drugi svetski rat pripremajući se za treći

Autor Bill Van Auken, 2 July yyyy

Prisustvo preživelih veterana drugog svetskog rata, najvećeg masovnog istrebljenja u istoriji, samo istič beskrajno licemerje zvaniče ceremonije.

Analiza međunarodnog prvomajskog internet mitinga

Autor David North, 2 July yyyy

Međunarodni Komitet Četvrte Internacionale je u nedelju 4. maja održao međunarodni prvomajski miting, važan politički događaj koji nagovještava buđenje socijalizma kao moćne sile unutar radničke klase cijelog svijeta.

Ko je odgovoran za katastrofe na Bliskom istoku?

Autor Bill Van Auken, 3 July yyyy

Razaranja američkog imperijalizma u Iraku, Libiji i Siriji predstavljaju snažnu optužbu ne samo protiv određenih političara ili njihovih odluka, već protiv kompletnog korumpiranog i grabežljivog društvenog uređenja.

Sto godina od Sarajeva

Autor David North, 6 June yyyy

Danas je stogodišnjica od atentata na nadvojvodu Franca Ferdinanda, događaja koji je poslužio kao neposredni povod izbijanju prvog svjetskog rata.

Obama reagira vojnom eskalacijom na debakl u Iraku

Autor Patrick Martin, 1 June yyyy

Obamina administracija priprema još jednu eskalaciju nasilja koja će prouzrokovati samo još više žrtava i razaranja.